Psychosomatische fysiotherapie

Wanneer deze vorm van fysiotherapie?

Als psychosomatisch fysiotherapeut heb ik mij gespecialiseerd in de behandeling van spanning- en stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid.
Mogelijk ervaar je dat je meer last hebt van pijn en vermoeidheid en dat je meer prikkelbaar en gespannen bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden, zoals hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Als deze omstandigheden langere tijd aanhouden, kunnen ze je evenwicht verstoren. Hierdoor neemt je weerstand zowel fysiek als mentaal af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan. Kortom…je bent uit balans.

Als je lichamelijke klacht niet op zichzelf staat
De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet zo duidelijk. Lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen en medisch onderzoek niet veel oplevert, kan dat een gevoel van onbegrip geven.

Mijn aanpak
Ik ben fysiotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut en haptotherapeut. Mijn aanpak zal altijd afhankelijk zijn van de vraag en het probleem van de cli├źnt. Dat kan daarom van puur fysiek tot puur psychisch of emotioneel zijn en alles daar tussenin.
Maar het zal altijd inhouden dat ik inzicht geef in het hoe en waarom van de klacht/het probleem en hoe je dat bij jezelf kunt ervaren. Van daaruit kunnen we door middel van onder andere coachende gesprekken, communicatieve massage, spanningsregulering en andere handelingen, verandering krijgen, waardoor klachten afnemen.